UV-C-licht in strijd tegen coronavirus: hoe zit dat?

 De vraag naar systemen met UV-C-licht is sinds de uitbraak van het coronavirus haast explosief gestegen. Van autonome UVC-robots in klaslokalen en op vliegvelden, tot aan een heuze UVC-wasstraat voor bussen in China. Maar wat is UV-C? En waarom is het opeens zo gewild? Kan het echt het coronavirus doden?



Virussen, bacteriën en schimmels doden

UV lamp voor desinfectie is een vorm van ultraviolette straling die het DNA en RNA van micro-organismen ernstig beschadigt. Door die beschadigingen kunnen de micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels, niet meer delen en gaan ze dood. De technologie is trouwens niet nieuw. UV-C-licht is een bewezen techniek die al jarenlang gebruikt wordt om (onder meer) drinkwater te reinigen of medische apparatuur te ontsmetten. Zo ontwikkelt de voormalige lichtdivisie van Philips al 35 jaar UV-C lampen voor het desinfecteren van spullen, waaronder het medische toebehoren in de operatiezaal.


Effectief het nieuwe coronavirus doden

Volgens verschillende wetenschappers, waaronder van de Boston University, is deze straling bewezen effectief bij het uitschakelen van het nieuwe coronavirus, meldt het ANP. In tests concludeerden de wetenschappers dat de UV-straling uit lampen van Signify (een Nederlandse producent) bij een specifieke dosering in zes seconden 99 procent van het virus had weggevaagd. Het onderzoek van de Boston University is echter nog niet gepubliceerd als artikel dat door andere wetenschappers is beoordeeld. Toch is Signify, dat zelf herhaaldelijk vergelijkbare tests heeft uitgevoerd met hetzelfde resultaat, afgelopen week al wel naar buiten getreden met het onderzoek.


Oppassen geblazen

Daarnaast kunnen de lampen ook alleen in lege ruimten gebruikt worden. Met UV-licht is het namelijk oppassen geblazen. Zo raakten vier schoonmakers een paar jaar geleden zwaar gewond door blootstelling aan het UV-straling. Ze liepen onder meer brandwonden en een beschadigd hoornvlies (uv sterilisatiekast) op. In De Volkskrant komt omgevingspsycholoog Yvonne de Kort van TU Eindhoven aan het woord. Zij onderzoekt de effecten van licht, waaronder uv-licht, op mensen. “Het gevaar van UVC-straling is dat we dat licht niet zien, maar dat het wel schadelijk is voor onze ogen de huid. Daardoor kan het snel misgaan als een lamp verkeerd is gemonteerd of als onervaren monteurs en schoonmakers ermee werken.

http://prsync.com/wat-is-boezemfibrileren/

评论

此博客中的热门博文

De volgende Finndent 8000 units en stoelen zijn inbegrepen

Will Dental Implants Procedure Be More Painful Than The Extraction?

REGELGEVING of MEDICAL STRALINGSBESCHERMING